Nieuwsbrief December 2015

Hierbij ontvang je het december 2015 nummer van de Nieuwsbrief van Gestaltpraktijk Impuls. Hij gaat over de kunst van het loslaten. (Deel 1). Toen ik het idee kreeg om een nieuwsbrief te gaan schrijven over loslaten, borrelden de ideeën in me op. Ik liep naar mijn computer om wat aantekeningen te maken, maar tegen de tijd dat ik een nieuw document geopend had, was ik gek alles wat ik bedacht had weer kwijt. Hoeveel moeite ik ook deed om me de ideeën te herinneren, het bleef blanco. Ik ondervond onmiddellijk hoe moeilijk het is om los te laten. Ik moest accepteren dat ik mijn ideeën kwijt was en erop vertrouwen dat er wel weer nieuwe zouden komen. Herfst is de tijd van loslaten voor de natuur. Als ik buiten loop knisperen de herfstbladeren onder mijn voeten. De bomen en struiken laten hun bladeren zonder enige moeite los.

Wanneer een boom in de winter zijn bladeren niet verloor.
Zou hij in de lente niet opnieuw kunnen ontluiken.

Cees Buddingh

Ook slangen laten hun huid gemakkelijk los als dat nodig is om te groeien, om in de huid levende parasieten kwijt te raken of als er een verandering plaats vindt, zoals het aanbreken van de voortplantingstijd, of het afzetten van eitjes. Paardenbloemen laten hun pluizige zaden los om door de wind te worden weg geblazen.

Verlies is niets dan verandering.

M. Aurelius

Als je wilt vasthouden aan iets wat eigenlijk niet meer klopt, komt dat vaak voort uit een behoefte aan zekerheid, willen weten waar je aan toe bent, de angst voor het  onvoorspelbare, onbekende, de angst voor zorgen, voor nieuwe dingen en risico lopen.

Het is eigenlijk een gebrek aan vertrouwen in je vermogen om je te kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden.

In ons leven is verandering onvermijdelijk, is verlies onvermijdelijk. In het aanpassingsvermogen en het gemak waarmee we veranderingen ondergaan liggen ons geluk en onze vrijheid.

Gautama Boeddha

Soms zijn mensen door de omstandigheden gedwongen om los te laten.

(On)geluk

Dat overkwam Jill Bolte Taylor. Op een dag kreeg breinwetenschapper Jill zelf een hersenbloeding. De beroerte legde haar linker hersenhelft lam. Ze bleek een bloedprop in haar linker hersenhelft te hebben zo groot als een vuist. De bloedprop werd uit Jills hersenen verwijderd en toen ze bijkwam had ze weer een kinderbrein en moest alles van voor af aan leren: lopen, praten, lezen, schrijven, rekenen, een puzzel in elkaar zetten enz. Ze wist niet meer waar voorwerpen voor dienden en dat ze eerst haar sokken en dan haar schoenen moest aantrekken. Ze had geen ik-besef meer. Ze kon opeens niet meer zien waar ze zelf ophield en de rest van de wereld begon. Het voelde alsof ze deel was geworden van een grote kosmische vloeistof. Door de uitschakeling van haar linker hersenhelft trok er ook geen gedachtestroom meer door haar hoofd. Ze nam alleen maar waar. Als iemand tegen haar praatte verstond ze hem niet, maar ze voelde wel de energie en of die positief of negatief was.

Als je naar je hart luistert, weet je of het leven klopt. 

Ze moest leren leven met haar rechter hersenhelft. Die denkt niet in taal en bevindt zich niet in verleden of toekomst, maar altijd in het hier en nu. Haar revalidatie duurde 8 jaar. Ze merkte dat haar hersenbloeding haar de kans gaf een nieuwe persoonlijkheid te kiezen. Terwijl haar linker hersenhelft langzaam weer online kwam, ontdekte ze welke programmatuur van haar oude ik nog in aanleg aanwezig was; haar ongeduld, onvriendelijkheid, gelijkhebberigheid, en angst voor loslaten. Ze heeft er toen bewust voor gekozen om die hersencircuits geen nieuw leven in te blazen.

Ze kreeg zelfs een andere emotionele huishouding. Na de hersenbloeding voelde ze haar emoties nog, ze kon ze alleen niet benoemen. Ze kwamen op en ebden na negentig seconden weer weg. Doordat haar emotionele brein niet meer in verbinding stond met haar gedachten, konden emoties bij haar niet worden aangewakkerd. Zo leerde ze dat gedachten losstaan van je emoties en dat je niet in een emotie blijft hangen als je de gedachten daarover loslaat.

Er zit meer wijsheid in je lichaam dan in de diepste filosofie.

Friedrich Nietzsche

Door dát besef en ook door het volledig in het hier en nu zijn kan Jill het nu veel gemakkelijker oproepen dan vroeger. Ze heeft geleerd wat écht belangrijk is in het leven. Vroeger zat ze bijna altijd in haar linker hersenhelft. Ze vond zichzelf een egocentrische carrière vrouw. Nu weet ze: je moet balans vinden tussen je linker en rechter hersenhelft. Bij veel mensen heeft de linkerkant de neiging om de rechterkant weg te duwen, maar je wordt pas echt gelukkig als je ook die andere kant ruimte geeft: opgaan in het moment echt contact maken met anderen, beseffen dat we allemaal één zijn. Haar leven is eigenlijk enorm verrijkt na haar bijna fatale hersenbloeding.

Het zijn de dingen die we denken te weten die
ons er juist van weerhouden dingen te leren.

Claude Bernard

Er zijn mensen die heel veel moeite hebben met loslaten en echt alles bewaren. Restjes van het een of ander, onderdelen, lege dozen, kranten, spullen die niet meer gebruikt worden, maar nog goed zijn, mooie stukjes papier, folie bakjes, restjes kaars: je kunt ze altijd nog ergens voor gebruiken. Sommige mensen hebben zo veel spullen verzameld, dat hun hele leefruimte dicht geslipbd is.

Sparen: noten bewaren voor de dag dat men geen tanden meer heeft.

Jan Schepens Vlaams acteur 1970 – 

In dit digitale tijdperk is de bewaardrift van sommigen minder waarneembaar; zij bewaren van alles op hun computer of in de Cloud. Maar ook bestanden, scans, filmpjes, foto’s en e-mails kunnen er op een bepaalde manier voor zorgen, dat je leefruimte dichtgeslibd raakt. Het zoeken in onoverzichtelijke databestanden waar niets meer in terug te vinden is, kost veel tijd en energie.

Verloren tijd vind je nooit meer terug.

Martika

De baan

Johan was iemand die veel bewaarde, zo liet hij al zijn mail op de server staan. Altijd handig als je geen computer bij de hand had en op je telefoon nog wat op wilde zoeken.

Ik wenste altijd dat mijn computer even gemakkelijk
was te bedienen als mijn telefoon. Mijn wens kwam
uit: ik weet niet meer hoe mijn telefoon werkt.

Computeridee

Johan was al een tijdje op zoek naar een andere baan. Via een vriend van hem hoorde hij dat er een vacature was bij het bedrijf waar hij werkte. Het was precies de baan waar Johan naar op zoek was. Hij was enthousiast en solliciteerde er direct op. Zoals wel vaker gebeurde, hoorde hij er niets meer van. Na verloop van tijd belde hij het bedrijf erover. Ze meldden dat ze verschillende sollicitanten op de vacature hadden gehad en dat ze hem via de mail hadden uitgenodigd, maar niets meer van hem gehoord hadden. Omdat ze nog andere kandidaten hadden, hadden ze het erbij gelaten. Pas toen realiseerde Johan zich dat hij al enige tijd geen mail meer had ontvangen, op het adres van waaruit hij de sollicitatie had verzonden. Toen hij ging kijken wat er aan de hand was, bleek zijn mailbox vol te zitten.

Je kunt het verleden zo
stijf tegen je aandrukken,
dat je armen te vol zijn
om het heden te omvatten.

Heb jij ook wel eens moeite met loslaten? Zijn er gewoonten, mensen, situaties, gevoelens waar je maar niet van los kunt komen? Vraag je je af waarom je dat zo moeilijk vindt, terwijl het ogenschijnlijk niet zo moeilijk lijkt te zijn? Blijf je vasthouden aan dingen, terwijl het zo voor de hand liggend en logisch zou zijn om los te laten en weet je niet hoe je het moet aanpakken, dan kan het helpen als er iemand met je meekijkt naar wat het zo moeilijk maakt, wat de onbewuste gevoelens zijn die er een rol in spelen en welke verbanden er liggen. Als je wilt dat ik met je meekijk, bel of mail dan voor een afspraak.

Tips

  • Loslaten wordt gemakkelijker door oefenen. Begin met het loslaten van kleine relatief onbelangrijke zaken.
  • Realiseer je dat alles wat aandacht krijgt groeit. Als je merkt dat je veel bezig bent met dingen die je vasthoudt, probeer je aandacht dan bewust naar iets anders te verplaatsen.
  • Word je bewust van de stress en de ballast die het krampachtig vasthouden van dingen met zich meebrengen. Dat kan helpen om een andere keus te maken.
  • Oefen met creatieve aanpassingen in veranderende situaties. Hoe beter dat gaat hoe meer vertrouwen je krijgt in je vermogen om je te aan te kunnen passen aan veranderende omstandigheden.

Heb je ook manieren van omgaan met jezelf of met anderen die misschien lange tijd gewerkt hebben, maar die in de huidige situatie niet meer effectief zij? Wil je hulp bij het tot stand brengen van meer contact, bel dan vrijblijvend voor meer informatie. Ook mensen die kampen met relatieproblemen of hun assertieve vaardigheden willen verhogen zijn van harte welkom. Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden (een deel) van de kosten. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar de vergoedingen of kijk op de site van de NVAGT.

Afspraak maken

Ter kennismaking of voor meer informatie mail naar Impuls: info@gestaltonline.nl of bel: 070 352 32 83 of 06 55 905 756. Of kijk op: http://www.gestaltonline.nl of: www.instituutvoorrelatietherapie.nl. De therapeuten die verbonden zijn aan het instituut voor relatietherapie werken in verschillende plaatsen in Nederland waardoor mensen uit een groot gebied bij ons terecht kunnen. Onze betrokkenheid en passie en de uitwisseling van kennis en ervaring zijn een garantie voor deskundige hulp. Ken je anderen voor wie deze Nieuwsbrief interessant kan zijn? Mail hem dan door. (Waarvoor mijn dank). Ze kunnen zich abonneren via mijn website: http://www.gestaltonline.nl.

Reageren

Wil je reageren op Nieuwsbrieven, of heb je er een vraag over, stuur dan een email naar: info@gestaltonline.nl. Mogelijk schrijf ik er in de volgende Nieuwsbrief over. Wil je de Nieuwsbrief niet meer ontvangen, ga dan naar: http://www.gestaltonline.nl/uitschrijven.