Nieuwsbrief Januari 2016

Hierbij ontvang je het januari 2016 nummer van de Nieuwsbrief van Gestaltpraktijk Impuls. Hij gaat over de kunst van het loslaten. (Deel 2). De periode rond de jaarwisseling is voor veel mensen een tijd van goede voornemens. Ze besluiten hun slechte gewoonten los te laten en het in het komend jaar anders / beter te gaan doen. Voor veel mensen is het echter niet zo eenvoudig om dingen los te laten die hen niet meer dienen, of als een verandering daarom vraagt. Dat wordt verhinderd door herinneringen en emoties die verbonden zijn met de dingen die ze niet los kunnen laten.

Naast de edele kunst om dingen te doen,
is er de edele kunst om dingen te laten;
het schrappen van het niet noodzakelijke.

Lin Yutang

Alleen als de natuur het verstand overheerst, zoals bij een bevalling kunnen mensen ook gemakkelijk loslaten. Hoewel alle eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de natuur dan ook wel eens behoorlijk wat druk moet uitoefenen. Maar het is in ieder geval wel zo, dat niet loslaten geen overweging is.

De natuur overtreedt nooit haar eigen wetten.

Leonardo da Vinci

Sommige mensen kunnen pas loslaten als de absolute bodem is bereikt. Op een gegeven moment is de onzekerheid over het onbekende minder beangstigend dan de werkelijkheid.

Door los te laten zonder angst, ontvang je alles wat je nodig hebt.

Roken

Anita rookt al vanaf haar 15de. Ze was begonnen op een schoolfeestje en in die tijd werd het als stoer gezien om te roken. Veel van haar klasgenoten waar ze graag bij wilde horen rookten en ze had het gevoel dat meedoen met hun gedrag haar aansluiting bij hen vergemakkelijkte. Haar beide ouders rookten en toen ze zelf begon met roken gaf haar dat het gevoel toe te treden tot de wereld van de volwassenen.

Als ze 54 is merkt ze steeds vaker dat de sigaretten haar eigenlijk niet smaken en dat ze ze opsteekt om zich een houding te geven, of omdat het een gewoonte is. Bovendien zijn er steeds meer plekken waar ze niet mag roken en begint ze zich steeds meer een outcast te voelen. Het effect van het roken is omgeslagen in het tegendeel. Ze probeert verschillende keren zonder succes te stoppen. Dan hoort ze dat haar moeder die ook haar leven lang is blijven roken, longkanker heeft. Als de kanker ontdekt wordt is het al in een vergevorderd stadium. Ze overlijdt een maand nadat de kanker is vastgesteld. Pas als Anita op de bodem zit, kan ze het roken loslaten.

Je moet op de bodem komen om je af te kunnen afzetten.

Ook mensen die dement worden, moeten noodgedwongen dingen loslaten. Ze moeten de beelden over zichzelf loslaten, hun status en de rollen die ze gespeeld hebben. Het leven wordt teruggebracht tot de essentie. Mensen verliezen hun kennis en vaardigheden. Zo iemand weet soms niet meer hoe hij moet eten of hoe hij moet drinken. Alles wordt weer nieuw en moet ontdekt worden.

Tevoorschijn komen

Adelheid Roosen heeft een documentaire gemaakt over haar dementerende moeder. Ze realiseert zich voor het eerst dat haar moeder dement wordt, als ze bij de koffie dikke plakken rauwe biefstukken ingesmeerd met roomboter presenteert. Haar moeder begint de verkeerde woorden te gebruiken om dingen aan te duiden en kan op den duur geen samenhangende zinnen meer formuleren. Adelheid Roosen zegt daarover: Nu ze de ziekte van Alzheimer heeft, loop ik haar achterna, ontdek waar ze is, wat ze beleeft, doet en zegt. Ik stap mee in haar wereld en zie haar niet verdwijnen, ik zie haar tevoorschijn komen. Door Alzheimer krijg je als kind de kans je moeder opnieuw te zien en in haar landschap, in haar taal te stappen. Mijn moeder is op reis gegaan en als verstekeling reis ik in haar bagage mee.

Het ware ontdekken is niet het vinden van nieuw land
maar het oude land bekijken met nieuwe ogen.

Marcel Proust

Dementie dwingt je om stil te staan. Niet alleen degene die dementeert moet dingen loslaten, maar ook de omgeving moet dat doen. Taal, kennis en vaardigheden zijn geen dingen meer waar je op terug kunt vallen. Je kunt niet meer op je gezamenlijke geschiedenis terugvallen. Er niets anders dan nu. Je kunt alleen nog kijken waar je iemand een plezier mee doet en communiceren via aanraking.

De kunst van het leven is mee te veranderen als het leven verandert.

Don Miguel Ruiz

Scheiding

Rosita en Harry hebben samen een adviesbureau. Ze hebben indertijd een groot pand gekocht met bedrijfsruimten onder, en boven een woongedeelte. Financieel gaat het hun jarenlang voor de wind. Het bedrijf slokt zoveel tijd en energie op, dat er ze er niet vaak meer toe komen om tijd te maken voor elkaar. Ze zien elkaar weliswaar elke dag en werken met elkaar en dat is zo vanzelfsprekend dat ze verzuimen om nog aandacht aan elkaar te besteden en echt contact e maken. Op een netwerkbijeenkomst komt Rosita iemand tegen die aandacht voor haar heeft. Ze wordt verliefd en heeft een korte affaire.  Ze realiseert zich daardoor dat Harry en zij uit elkaar gegroeid zijn. Ze ziet geen mogelijkheid tot herstel van de relatie en wil scheiden. Rosita wil het bedrijfspand verkopen en ergens anders gaan wonen en werken. Harry wil haar niet kwijt en stelt alles in het werk om haar in zijn omgeving te houden. Hij dwarsboomt elke poging om het pand te verkopen. Omdat het bedrijf via een ingewikkelde constructie is gekocht en er aan allerlei voorwaarden moet worden voldaan om het te verkopen, moet hij meewerken om het pand te verkopen. Het lukt hem om de verkoop van het pand steeds te verhinderen en na 10 jaar wonen ze, weliswaar gescheiden, nog in hetzelfde pand

Loslaten betekent tijdelijk het houvast verliezen.
Niet loslaten betekent voor altijd het houvast verliezen.

Sören Kierkegaard

Vind je het ook moeilijk om dingen los te laten die je niet meer dienen en die je belemmeren om iets nieuws toe te laten in je leven? Weet je niet hoe je dat voor elkaar moet krijgen? Ik wil graag met je meekijken naar waar de knelpunten zitten en je ondersteunen in het maken van andere keuzes

Tips / Vragen

  • Vraag je eens af wat de absolute bodem zou zijn als je niet zou loslaten en vraag je eens af of het echt nodig is dat je zo ver gaat.
  • Wat zijn de herinneringen en emoties die je niet los wilt laten? Wie of wat zou je onrecht aan doen als je ze los zou laten? Welke delen wil je loslaten en welke behouden?
  • Wat wil je niet onder ogen zien?

Heb je ook manieren van omgaan met jezelf of met anderen die misschien lange tijd gewerkt hebben, maar die in de huidige situatie niet meer effectief zij? Wil je hulp bij het tot stand brengen van meer contact, bel dan vrijblijvend voor meer informatie. Ook mensen die kampen met relatieproblemen of hun assertieve vaardigheden willen verhogen zijn van harte welkom. Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden (een deel) van de kosten. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar de vergoedingen of kijk op de site van de NVAGT.

Afspraak maken 

Ter kennismaking of voor meer informatie mail naar Impuls: info@gestaltonline.nl of bel: 070 352 32 83 of 06 55 905 756. Of kijk op: http://www.gestaltonline.nl of: www.instituutvoorrelatietherapie.nl. De therapeuten die verbonden zijn aan het instituut voor relatietherapie werken in verschillende plaatsen in Nederland waardoor mensen uit een groot gebied bij ons terecht kunnen. Onze betrokkenheid en passie en de uitwisseling van kennis en ervaring zijn een garantie voor deskundige hulp. Ken je anderen voor wie deze Nieuwsbrief interessant kan zijn? Mail hem dan door. (Waarvoor mijn dank). Ze kunnen zich abonneren via mijn website: http://www.gestaltonline.nl

Reageren

Wil je reageren op Nieuwsbrieven, of heb je er een vraag over, stuur dan een email naar: info@gestaltonline.nl. Mogelijk schrijf ik er in de volgende Nieuwsbrief over. Wil je de Nieuwsbrief niet meer ontvangen, ga dan naar: http://www.gestaltonline.nl/uitschrijven.