Nieuwsbrief Januari 2017

Hierbij ontvang je het januari 2017 nummer van de Nieuwsbrief van Gestaltpraktijk Impuls. Hij gaat over het onvermogen om van het leven te kunnen genieten en wat je daaraan kan doen. (Deel 1)

 

Januari. De J van jaag je dromen na zit weer in de maand.

Loesje

 

2017 is alweer begonnen en we wensen elkaar alle goeds voor het komend jaar toe. Één van de dingen waar we naast vrede, geluk, een goede gezondheid, samenzijn met onze geliefden en financiële voorspoed in het algemeen op hopen is, dat we zullen kunnen genieten.

 

Leef en geniet nu, want het leven is geen generale repetitie.

 

Maar genieten gaat veel mensen niet zo gemakkelijk af. Het lijkt iets te zijn waar weinig invloed op hebben en dat afhangt van de omstandigheden. Het is logisch dat je er de pest in hebt als het net begint te regenen als je op de fiets stapt, als de trein vlak voor je neus weg rijdt, of als je ziek wordt als je net een feestje hebt.

 

Als de moed je in de schoenen zakt, ga dan eens op je kop staan.

Loesje

 

Toch reageren mensen totaal verschillend op dit soort omstandigheden. Ik zie mensen blijmoedig in de regen fietsen, of hun schouders ophalen als ze de trein missen en welgemoed een boek gaan lezen als de tv kapot is.

 

In alles wat ons pad kruist zit wel iets om je aan te ergeren, maar ook iets om je over te verheugen.

 

Blijkbaar hangt het niet alleen af van de omstandigheden en speelt de houding die mensen tegenover de omstandigheden innemen een doorslaggevende rol.

 

Zorg dat je nooit een slachtoffer wordt, ook al probeert iedereen dat nog zo hard van je te maken en al heb je alle redenen om in die rol te geloven. Je leven is ermee gemoeid, en je ziel.

Joseph Brodski

 

Hoe goed kun je je aanpassen aan veranderde omstandigheden? Hoe gemakkelijk kun je je herpakken en je oorspronkelijke plan bijstellen? Hoe open kun je blijven voor datgene wat zich voordoet? Hoe goed kun je ‘bij de tijd’ blijven?

 

Het slechte nieuws: de tijd vliegt

Het goede nieuws: jij bent de piloot.

 

Hoe minder je in staat bent je aan te passen aan veranderende omstandigheden, hoe meer moeite je zult hebben met genieten. Om te kunnen genieten, moet je ontspannen zijn en zolang je je er druk maakt over maakt dat dingen anders lopen dan gepland, is dat moeilijk te realiseren. Als je met je aandacht bij je plannen bent en niet bij de realiteit dan zie je dus ook niet goed wat er om je heen gebeurt. Je energie is er op gericht op om storende factoren buiten te sluiten. Omdat je daarvoor je zintuigen afsluit, kun je de werkelijkheid niet ervaren en er dus ook niet van genieten.

 

Als je de controle loslaat, gebeuren de mooiste dingen.

Mindful Genieten.nl

 

 

Vakantieverhalen gaan vaak over genieten. Als mensen op vakantie gaan, dan zeggen de thuisblijvers vaak: “Nou geniet er maar lekker van”. Het is bijna een must om te genieten. Je hoort bijna niemand na een vakantie vertellen over het feit dat ze zich niet konden ontspannen, dat ze zich verveelden, dat ze de verkeerde bestemming hadden gekozen, dat ze hele vakantie nodig hadden om af te kicken van het werk, dat er ruzies waren, ze niet goed konden acclimatiseren, dat ze zich verveeld hebben, of geërgerd hebben aan de andere gewoonten in hun vakantieland.

Vakantie moet leuk zijn en als dat niet zo is, dan verbloemen veel mensen dat.

 

Eerlijk zijn is soms best moeilijk.

 

Een levensgenieter is iemand waar anderen jaloers op zijn. Veel mensen willen graag gezien worden als een levensgenieter en dat is een reden waarom veel mensen voorwenden meer te genieten dan ze in werkelijkheid doen.

 

Het filmdoek

Toen ik nog als activiteitenbegeleidster in een bejaardencentrum werkte, had ik eens een filmavond georganiseerd. Er moest nog van alles gebeuren vóór de film kon worden vertoond. Ik was met een stagiaire bezig om het filmdoek op te hangen. Telkens als we dachten dat het goed hing, kwam het weer naar beneden zetten. De stagiaire lag steeds dubbel van het lachen als het filmdoek weer viel. Ik merkte dat het me een beetje irriteerde. Ik ergerde me er ook aan dat er zoveel tijd ging zitten in een simpel klusje en werd er nerveus van dat de tijd om andere dingen te regelen steeds minder werd. Ik was ook jaloers op de schaterlach van de stagiaire. Als de hele filmavond zou mislukken, dan had zij in ieder geval plezier gehad. Ik had het moment voorbij laten gaan, doordat ik me verantwoordelijk voelde voor het plezier van anderen en met mijn gedachten bij alle andere dingen was.

 

Waarom het genoegen niet meteen grijpen, hoe vaak wordt geluk door voorbereiding vernietigd, dwaze voorbereidingen.

Jane Austen

                   

Zelfs bij een intensieve ervaring kunnen ons, door de focus van onze aandacht op één deel van de realiteit, dingen ontgaan

 

De haring

Victor had jaren in het buitenland gewerkt en kwam voor een paar weken terug naar Nederland. Het werken in verschillende landen had hij altijd uitdagend en spannend gevonden. Hij hield van nieuwe dingen en kon zich gemakkelijk aanpassen en eigenlijk miste hij nooit iets van Nederland. Er was altijd iets nieuws te ervaren wat zijn aandacht meestal helemaal opeiste. Toen hij naar Nederland kwam, verheugde hij zich op iets wat hij jaren niet meer gedaan had: een haring eten. Hij was gek op haring. Hij had met een oude vriend bij een lunchroom in de haven afgesproken en het eerste wat hij deed was een paar haringen bestellen. Het was leuk om zijn vriend weer te zien en ze praatten honderduit. Op een gegeven moment keek Victor beteuterd naar zijn bord waar alleen nog de staartjes van de haringen lagen. Hij had zo geanimeerd zitten praten, dat hij niet eens in de gaten had dat hij in de tussentijd de haring verorberd had.

 

De wereld is vol van magische dingen, geduldig wachtend

op het moment dat onze zintuigen scherp genoeg zijn

om ze op te merken.

W.B. Yeats

 

Wil je ook eerst je to do lijst afgewerkt hebben voor je de tijd neemt om leuke dingen te gaan

doen en merk je dat je daar, na het afwerken van je lijst, geen tijd en energie meer voor

hebt?

Of kom je er regelmatig achter dat de houdbaarheidsdatum van dingen voorbij is: dat de film

waar je naartoe wilde al niet meer draait, dat je abonnement is verlopen, de cursus al

begonnen is en de expositie al voorbij?

Of nog dramatischer; dat degene met wie je al een hele tijd een afspraak wilde maken,

plotseling is overleden.

 

Kun je er niet achter komen waarom je meer gewicht hecht aan het ‘moeten’ dan aan

plezier en de ontspanning, dan wil ik graag met je meekijken hoe je dat kunt veranderen.

 

Genieten door meer te nieten.

www.chaoscoach.nl

 

TIPS / VRAGEN

 

  • Realiseer je dat alles wat je bovenaan je to do lijst afstreept wordt aan de onderkant wordt aangevuld met nieuwe dingen.
  • Alles gaat voorbij en komt niet meer terug. Zolang mensen en situaties er nog zijn kun je ervan genieten. Hoe meer je je daarvan bewust bent, hoe gemakkelijker het wordt om de dingen niet onopgemerkt voorbij te laten gaan.

 

We beleven onze goede dagen zonder ze op te merken.

Pas wanneer er slechte dagen komen, wensen we ze terug.

Arthur Schopenhauer

 

  • Hoe meer je je aandacht richt op datgene waar je mee bezig bent en hoe minder je je bekommert om het doel, hoe gemakkelijker je je kunt ontspannen.

 

Met je aandacht

            bij één ding tegelijk

            heb je het eigenlijk

            nooit druk

 

Heb je ook manieren van omgaan met jezelf of met anderen die misschien lange tijd gewerkt hebben, maar die in de huidige situatie niet meer effectief zij? Wil je hulp bij het tot stand brengen van meer contact, bel dan vrijblijvend voor meer informatie.

 

Ook mensen die kampen met relatieproblemen of hun assertieve vaardigheden willen verhogen zijn van harte welkom.

 

Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden (een deel) van de kosten. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar de vergoedingen of kijk op de site van de NVAGT.

 

Afspraak maken

Ter kennismaking of voor meer informatie mail naar Impuls: info@gestaltonline.nl of bel:

070 352 32 83 of 06 55 905 756 of kijk op: www.gestaltonline.nl of: www.instituutvoorrelatietherapie.nl

 

De therapeuten die verbonden zijn aan het instituut voor relatietherapie werken in verschillende plaatsen in Nederland waardoor mensen uit een groot gebied bij ons terecht kunnen.

Onze betrokkenheid en passie en de uitwisseling van kennis en ervaring zijn een garantie voor deskundige hulp.

 

Ken je anderen voor wie deze Nieuwsbrief interessant kan zijn? Mail hem dan door. (Waarvoor mijn dank)

Ze kunnen zich abonneren via mijn website: www.gestaltonline.nl

 

Reageren

Wil je reageren op Nieuwsbrieven, of heb je er een vraag over, stuur dan een email naar: info@gestaltonline.nl

 

Mogelijk schrijf ik er in de volgende Nieuwsbrief over.

 

Wil je de Nieuwsbrief niet meer ontvangen, ga dan naar: www.gestaltonline.nl/uitschrijven