Nieuwsbrief November 2015

Hierbij ontvang je het november 2015 nummer van de Nieuwsbrief van Gestaltpraktijk Impuls. Deze Nieuwsbrief gaat over de remmende werking van schaamte een hoe je daarvan verlost kan worden. (Deel 5)

Een gelukkig persoon is niet een persoon in een bepaalde omstandigheid,
maar een persoon met een bepaalde levenshouding.

Hugh Downs

Wie zich schaamt heeft niet zozeer iets verkeerds gedaan, maar ervaart dat hij of zij niet goed is. Hij durft anderen niet onder ogen te komen en is daarmee opgesloten in de kerker van zijn eigen eenzaamheid. Het leidt tot afzondering en isolement.

De angst voor isolatie doet ons vluchten in isolatie.

Schaamte legt ons het zwijgen op, doet ons liegen en steunen op onszelf en dit isolement maakt schaamte nog erger.

Wie zichzelf altijd verbergt voor anderen, kan uiteindelijk zichzelf niet meer terug vinden.

Als de schaamte te pijnlijk wordt om te dragen, dan moet iemand verdedigingsmechanismen in gaan zetten om te overleven en dan ontwikkelt iemand een vals zelfbeeld, gaat doen  alsof. Hij verbergt zijn schaamte vaak achter een air van onaantastbaarheid, arrogantie of agressie. Hij verliest zijn enthousiasme, vitaliteit en spontaniteit. Soms ontstaat er een verslaving (werk, eten, macht, criminaliteit, alcohol)

Al het lijden ontstaat door onze gehechtheid
aan een onjuist zelfbeeld.

Boeddhistische wijsheid

Onder druk

Kay werkte bij een Amerikaans bedrijf dat het onderhoud en de reparaties van mamoettankers deed en erom bekend stond overal een oplossing voor te hebben. In het bedrijf stonden er enorme sancties op het maken van fouten. Een fout maken betekende over het algemeen gerechtelijke procedures en veel geldverlies voor het bedrijf. Áls er wel eens een fout werd gemaakt, dan werd alles in het werk gesteld om die te ontkennen. Die keren dat ze er niet onderuit konden, omdat hun fout bewezen kon worden, werden de collega’s die de fout hadden gemaakt, openlijk aan de schandpaal genageld.

Niets overschaduwt de waarheid meer dan de autoriteit 

Bron: Del Principe lib.3
Alberti

Anita, de vriendin van Kay, had een heel andere houding ten aanzien van fouten meegekregen. Op een dag vroeg ze hem hoe hij zich voelde over een bepaalde situatie in haar familie. Hij wist eigenlijk niet goed wat hij voelde en aarzelde met zijn antwoord. Hij schaamde zich ervoor dat hij het niet wist en wilde een antwoord verzinnen. Anita zag zijn verwarring en zei: “Het niet weten is ook een antwoord hoor.”

Hij lachte schamper en zei: “Daar hoef ik bij mijn baas niet mee aan te komen.”

Beter onvolmaakt en echt, dan gemaakt volmaakt.

Een groot probleem waarmee we in ons leven geconfronteerd worden is het vaststellen van onze verantwoordelijkheden. Dit vereist dat we een goede relatie met onszelf onderhouden, maar juist dat is wat iemand wiens leven gebaseerd is op schaamte mist. In feite heeft iemand met een vergiftigende schaamte een vijandige relatie met zichzelf.

Schaamte kent een grens en die is voor iedereen anders. Wat voor de één heel normaal is, is voor de ander een reden om het schaamrood op de kaken te krijgen.

Resta(ura)nt

Nico en Annet gaan in een restaurant uit eten, waar ze nog nooit eerder zijn gewwest. Het restaurant waar ze gaan eten is uitermate sfeervol. Ze blijken er enorme porties te serveren en buiten dat is het eten ook nog overheerlijk. Ze genieten van de copieuze maaltijd en nadat ze verzadigd zijn blijkt dat ze nog niet de helft van de maaltijd hebben opgegeten. Annet aarzelt niet en vraagt de serveerster de rest van de maaltijd in te pakken. Nico is dat niet gewend en schaamt zich dood als ze met de ‘doggybags’ het restaurant verlaten.

Maak je geen zorgen over wat anderen over je denken.
Ze hebben het er te druk mee zich zorgen te maken
om wat je over hen denkt.

Edelstein

Kwetsbaarheid

Het is grappig hoe we denken over kwetsbaarheid. Als mensen openlijk vertellen over hun problemen, hun onzekerheid, hun strubbelingen, dan zijn ze ontzettend kwetsbaar. Door zichzelf zo bloot te geven zijn ze kwetsbaar voor de oordelen en reacties van anderen.

Jezelf bloot geven, kwetsbaar zijn en leven zonder emotionele bescherming klinkt als zwakheid. Maar er gebeurt iets interessants wanneer iemand zichzelf op zo’n manier echt kwetsbaar opstelt. Mensen zullen de persoon niet zien als zwak, maar als sterk en moedig. Het zal zorgen voor een gevoel van opluchting en verbinding. En dat is gek. Het kan ons helpen liefdevoller, vrijer en gelukkiger te zijn. En het is ironisch we zien graag de kwetsbaarheid in een ander en tegelijkertijd stellen we onszelf liever niet kwetsbaar op.

Het zijn niet de dingen zelf die mensen bang maken, maar de manier waarop mensen de dingen bekijken.

Schaamte kan je belemmeren in je dagelijkse bezigheden, het kan je afhouden van je  dromen. Schaamte weerhoudt je ervan om met anderen te praten over de dingen die je dwars zitten. Daardoor verliezen contacten diepgang, of gaan contacten zelfs helemaal verloren en blijf je verstoken van voedende  feedback en van oplossingen (voor de dingen waar je mee worstelt) die misschien binnen handbereik liggen.

Tips / Vragen

  • De schaamte laat zien in welke mate je nog afhankelijk bent van  wat de ander van je vindt, hoe die over je denkt.
  • Onder elk gevoel van schaamte ligt een tekort. Een tekort dat vraagt om aandacht. De schaamte geeft een aanwijzing welke zaken in jezelf versterking nodig hebben. Wat is het verhaal achter je schaamte? Wanneer ben je je voor het eerst gaan schamen. Waarom ben je het gaan doen? Hoe heeft het je indertijd geholpen? Welk positief effect heeft schamen voor je?

Heb je ook manieren van omgaan met jezelf of met anderen die misschien lange tijd gewerkt hebben, maar die in de huidige situatie niet meer effectief zij? Wil je hulp bij het tot stand brengen van meer contact, bel dan vrijblijvend voor meer informatie. Ook mensen die kampen met relatieproblemen of hun assertieve vaardigheden willen verhogen zijn van harte welkom. Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden (een deel) van de kosten. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar de vergoedingen of kijk op de site van de NVAGT.

Afspraak maken

Ter kennismaking of voor meer informatie mail naar Impuls: info@gestaltonline.nl of bel: 070 352 32 83 of 06 55 905 756. Of kijk op: http://www.gestaltonline.nl of: www.instituutvoorrelatietherapie.nl. De therapeuten die verbonden zijn aan het instituut voor relatietherapie werken in verschillende plaatsen in Nederland waardoor mensen uit een groot gebied bij ons terecht kunnen. Onze betrokkenheid en passie en de uitwisseling van kennis en ervaring zijn een garantie voor deskundige hulp. Ken je anderen voor wie deze Nieuwsbrief interessant kan zijn? Mail hem dan door. (Waarvoor mijn dank). Ze kunnen zich abonneren via mijn website: http://www.gestaltonline.nl.

Reageren

Wil je reageren op Nieuwsbrieven, of heb je er een vraag over, stuur dan een email naar: info@gestaltonline.nl. Mogelijk schrijf ik er in de volgende Nieuwsbrief over. Wil je de Nieuwsbrief niet meer ontvangen, ga dan naar: http://www.gestaltonline.nl/uitschrijven.