Assertiviteitstrainingen

Kom je niet uit de verf?

Ben je niet in staat om je vaardigheden op een effectieve manier te gebruiken of voor het voetlicht te brengen, waardoor je kwaliteiten onvoldoende tot zijn recht komen? Heb je te weinig vaardigheden om adequaat te reageren op situaties die je in je leven tegen komt? Heb je er moeite mee om je gevoelens te uiten? Kortom gebeurt het je vaker dat je in situaties komt waarin je niet tevreden bent met je reacties en die veel spanning geven.

Bijvoorbeeld:

  • Je hebt een sollicitatiegesprek en je slaagt er niet in je capaciteiten voldoende voor het voetlicht te brengen.
  • Je ergert je aan een collega en durft het niet uit te spreken.
  • Als je iets wilt uitpraten met je partner krijg je steeds ruzie.
  • Je voelt je constant onder druk staan en je slaagt er maar niet in de situatie beheersbaar te maken.
  • Je hebt het gevoel minder waard te zijn dan anderen.
  • Je kunt moeilijk je emoties uiten, met je boosheid omgaan of contacten leggen.

Gemakkelijk, spontaan en adequaat reageren.

Assertiviteitstrainingen helpen je ontdekken wat je precies voelt, vindt en wilt en hoe je dat over kunt brengen op anderen. Daardoor kun je je gemakkelijker een houding geven, worden de relaties met anderen verbeterd, komen je kwaliteiten meer tot zijn recht en bereik je gemakkelijker je doelen.

Hoe stap je in je eigen valkuil?

Het probleem bij het jezelf presenteren is vaak niet alleen een gebrek aan vaardigheden. Deze zijn relatief gemakkelijk te leren: oogcontact maken, op de juiste toonhoogte spreken, de juiste lichaamshouding etc. Wat mensen vooral parten speelt, is de manier waarop ze denken over hun presentatie. Bewust of onbewust hebben ze vaak allerlei veronderstellingen in hun hoofd over de kritische reacties van anderen. Deze veronderstellingen dragen ertoe bij dat ze geneigd zijn om het gedrag en de reacties van anderen negatief te interpreteren. Dit belemmert hen in hun spontane reacties. Veronderstellingen en interpretaties die vaak niet kloppen, en die als sneeuw voor de zon verdwijnen als je ze kritisch gaat onderzoeken

Het aanleren van vaardigheden en het verdwijnen van belemmerende overtuigingen en interpretaties

In de assertiviteitstraining wordt aan beide aspecten aandacht besteed, zowel aan vaardigheden als onderliggende overtuigingen en onjuiste interpretaties. Door middel van het bespreken van ervaringen, het uitvoeren van oefeningen en opdrachten en door het bespreken van schriftelijke informatie, leren cursisten nieuwe technieken, oefenen vaardigheden en verdwijnen belemmerende overtuigingen en onjuiste interpretaties.

De trainingen.

De groepstraining bestaat uit 12 bijeenkomsten van twee uur met maximaal 12 deelnemers. De individuele training bestaat uit 12 bijeenkomsten van 1 uur. Voordat de training begint heb ik een gesprek met elke deelnemer. De bedoeling hiervan is te vertellen wat de training te bieden heeft. Natuurlijk wordt ook besproken wat de deelnemer wil leren en of de training hierop aansluit. De training start als voldoende deelnemers zijn ingeschreven.

De eerste stap om beter uit de verf te komen.

De afgelopen 10 jaar heb ik vele assertiviteitstrainingen gegeven en de talloze praktijkgevallen hebben geleid tot een schat aan materiaal dat zijn neerslag gekregen heeft in het cursusboek dat tijdens de cursus gebruikt wordt. Veel mensen hebben door het volgen van de cursus geleerd om op een ontspannen en gemakkelijke manier te communiceren met anderen en hebben het zelfvertrouwen gekregen om hun kwaliteiten in te zetten en zichzelf gemakkelijk te presenteren.